Template
Template Template
Template Tuesday 27 September 2022 Template
 
Template
Nazorg PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Frank Eindhoven   
Sunday 03 June 2012
Nazorg

Als de kuikens uit het blok bij de ouders gehaald worden voor de handopfok begint er een hele nieuwe fase in hun jonge leventje. Vanuit een donkere kleine ruimte waar de moeder over haar kroost waakt is er ineens een hele andere omgeving waar ze even aan moeten wennen.

Hun vader en moeder zijn vervangen door de mens als verzorger en de nieuwe ruimte is vaak een stukje groter, lichter en er valt veel meer te zien. In het begin kan dat heel eng zijn voor een jonkie die daar echt aan moet wennen. Vaak wordt er een pluche knuffeldier aan de nieuwe ruimte toegevoegd zodat ze het idee hebben dat er een nieuw, lekker rustig maatje bijgekomen is. De tweede dag zijn ze al een stuk beter gewend, worden ze nieuwsgieriger t.a.v. de plek waar ze zitten en zelfs hier krijgen ze nu drie keer per dag eten. De eerste keer is het nieuwe eten even wennen maar dat duurt niet lang en bovendien wordt het rustiger en met beleid gegeven als je dat vergelijkt hoe ouders hun jonkies voeren. Het dagritme van de jonge kromsnavels vormt zich vanaf hier. In het begin drie keer daags pap, ’s morgens, ’s middags en eind van de avond zodat ze een flinke nachtrust kunnen maken. Tussendoor wordt er met elkaar gespeeld en geslapen.
Na twee à drie weken komt het eerste vaste voer erbij, kleine zaadjes die niet gepelt hoeven te worden en mini-pelletjes. Naarmate de jonkies ouder worden wordt er meer van het vaste voer gegeten met toevoeging van fruit, groente en water en wordt de pap terug gezet naar twee keer daags. Het leren op- en afstappen, het socialiseren en het leren wat wel of niet mag begint ook in deze fase. In de laatste fase bij de kweker thuis wordt er steeds meer van het vaste voer gegeten en wordt de pap nog één keer daags gegeven.
Deze laatste fase duurt niet zo heel lang want na één à twee weken eten de kuikens geheel zelfstandig en zijn er intussen ook achter gekomen dat ze kunnen vliegen. Wij laten de jonge kromsnavels ruim twee weken goed vliegen door onze woonkamer zodat hun borstspieren goed sterk zijn geworden ingeval er vraag naar is dat ze gekortwiekt moeten worden.

Dan breekt het moment aan dat de jonge baby gaaitjes naar hun nieuwe baasjes kunnen gaan. Het is belangrijk om een goed contact te onderhouden met de nieuwe eigenaren van de baby papegaai. De jonkies kunnen vanuit de kweker waar ze opgegroeid zijn wel helemaal klaar zijn voor hun nieuwe avontuur maar in werkelijkheid kunnen ze op hun nieuwe plek anders reageren als dat je zou verwachten. In 99% van de gevallen gaat het prima en vervolgen ze hun leventje op het nieuwe adres en krijgen van hun nieuwe baasjes een vervolg hun opvoeding, heel belangrijk !
In deze perioden ontwikkeld zich het karakter van een baby-papegaai ook en kunnen gewoonten ineens veranderen en bedenken ze zich dat zij dé papegaai zijn, alles zich moet aanpassen omdat zij dé papegaai zijn, kijken hoe ze de mensen kunnen manipuleren omdat zij dé papegaai zijn, zij zich heel belangrijk voelen en het liefst de hele omgeving aan hun wereld willen aanpassen. Dit is niets nieuws voor een kweker, voor de nieuwe baasjes kan het een verrassing zijn en als je niet oppast kan de papegaai het heft in handen nemen.
Dat is altijd voor ons een reden om contact te blijven houden met de baasjes van onze gaaitjes in het geval dit zich voor gaat doen en mensen even niet meer weten hoe het beste te handelen.

Als voorbeeld volgt onderstaand het verhaal van Chica, een edelpop, geboren begin februari 2012. Chica is een voorbeeldig kuiken geweest tijdens de handopfok en haar opvoeding bij ons thuis. Echt een lievere edel, zelfs een knuffelkont, als Chica maak je als edelpop niet vaak mee. Als een van de weinige kuikens was Chica verzot op de pap. Zodra ze ook maar in de gaten had dat ik de pap voorbereidde kon je haar al goed horen. Op een gegeven moment de pap afgebouwd naar twee keer daags en op het einde naar één keer daags. Chica was het daar eigenlijk niet zo mee eens dat het minder werd want ze vond het toch oh zo lekker.
De pap heb ik vermengd met mini-pellets, fruit erdoorheen, meer fruit dan pap en alles at ze. Ze zat bij haar broertje bij ons in de kooi en leerde van hem het vaste voer te eten wat prima ging maar als ze merkte dat ik de pap klaarmaakte voor de 4 jonge grijze roodstaartjes was de kooi bijna te klein om duidelijk te maken dat ze de restjes ervan wel wilde eten.
Na twee weken “vliegtijd” was het tijd voor Chica om naar haar nieuwe baasje te gaan. We hadden van te voren overlegd dat de familie weaning pellets aan zou schaffen in het geval ze niet voldoende zou eten van het vaste voer.
De tweede pinksterdag is Chica opgehaald en heeft nu op haar nieuwe plekje een prachtige kooi met veel speelgoed, een klimboom en touw om heen en weer te klimmen tussen de kooi en boom. De eerste dag wilde Chica niet eten. Dat kan dus voorkomen, zoveel nieuwe gebeurtenissen op een dag, nieuw onderkomen, nieuw speelgoed etc. moet dus even wennen. De tweede dag ook niet eten. We hebben overlegd hoe je het eten aantrekkelijk kan maken en afgewacht hoe dat zou gaan verlopen. De volgende ochtend nog geen hap naar binnen en Chica’s baasjes beginnen zich erg zorgen te maken en proberen van alles aan te reiken zodat ze zou gaan eten, maar helaas zonder resultaat. ’s Avonds hebben we in overleg besloten dat Chica weer naar ons zou komen om te kijken of ze wil gaan eten en wat ze wil gaan eten. Bij ons aangekomen heb ik diverse “menu-tjes” gemaakt om te zien of ze wilde eten. Wat denk je, alles wat ik gemaakt had, at ze op in welke combinatie dan ook en zonder tegenstribbelen. Ze zag er overigens heel fit uit met hele ondeugende oogjes.
De volgende dag, in de loop van de avond, wederom een telefoontje dat Chica weer niets gegeten had ondanks dat haar weer het een en ander met de hand aangeboden werd.
Chica is dus duidelijk haar nieuwe baasje aan het uitproberen want we weten dat ze alles kan eten en het hier zonder problemen doet en daar tegenstribbelt.
Chica weet ook dat het nieuwe baasje zich enorme zorgen maakt dat ze niet eet en dat gegeven “misbruikt” ze. Tijdens het avondeten werd ons verteld, dat Chica enorm tekeer ging in de kooi dat ze ook wilde eten, maar nu had de familie iets van bekijk het maar lekker. Dat is de beste reactie die je op dat moment kan geven in zo’n situatie. Na het eten werd er een appel gehangen in de kooi aan een touwtje in het midden. Mmmm dat vond ze lekker en Chica at. Voorzichtig is ze daarna aan de pelletjes en zaadjes begonnen en waarschijnlijk at ze die het meest als niemand keek.
Intussen eet Chica twee keer daags de weaningpellets met fruit zodat de basis er weer is.

Zo zie je maar weer dat deze edelpop in staat is mensen te manipuleren om er voor haarzelf het meest bereikbare uit te halen, ondanks haar jonge leeftijd. Voor het nieuwe baasje is het fijn om dan contact met de kweker te hebben om samen de weg te bewandelen een oplossing te vinden hoe hier mee om te gaan.
Het is voor iedereen een leerproces en een gegeven dat papegaaien echt niet stom zijn en een eigen karakter bezitten. Ben de baas over de papegaai en niet de papegaai de baas over jou !

chica

 
Volgende >
Template
Template Template Template
Kijk ook eens op ons forum!Template Template