Template
Template Template
Template Monday 22 October 2018 Template
 
Template
Onze vogels. PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Frank Eindhoven   
Friday 10 August 2007

Onze papegaaien familie.
In februari 2003 zijn wij met onze hobby begonnen en hebben wij onze eerste twee papegaaien aangeschaft:
Een blauwgele-ara en een oranjekuif kaketoe. Dit zijn onze eerste twee huiskamerpapegaaien.
In mei 2011 is hier nog een groenvleugel-ara aan toegevoegd.
De twee mannen en de groenvleugel-ara pop zijn onze maatjes en geven ons enorm veel plezier.

Onze collectie is in de loop der jaren uitgegroeid met een aantal kweek koppels:
Twee koppels rosé kaketoes, een koppel grijze roodstaarten, twee koppels Nieuw Guinea edelpapegaaien, een koppel groenvleugel ara's, een koppel geelvleugel ara's, een koppel oranjekuif kaketoes,  en een koppel severa-ara's . M.b.t. de koppels ara's werken wij samen met Aursil papegaaien.
En onze enthousiasme kennende zal het hier in de loop der jaren niet bij blijven. We zullen in de toekomst een jonge edelman van  Paris en Bo  aan ons kweekbestand toegevoegen met een  jonge edelpop van Aragorn en Arwen (of andersom) Van elke papegaai, kaketoe en ara zullen wij een korte beschrijving geven over hun leefgewoonten in het gebied waar ze oorspronkelijk vandaan komen en hoe ze leven bij ons thuis als lid van onze papegaaien familie.

Blauwgele ara (Ara ararauna) :
Blauwgele ara' s komen voor in het tropische gedeelte van Midden en Zuid Amerika, in Panama tot Equador, Peru, Bolivia en Paraguay. De meeste zijn oerwoudbewoners en nestelen in holle bomen, liefst palmbomen. Zij leven vaak in grote groepen of families. Hun voedsel bestaat uit zaden, granen, noten, fruit en diverse boomvruchten. In plantages kunnen ze soms ware ravages aanrichten. De vogels danken hun naam aan de kleur van hun veren. Kenmerken: rug en staart turkoois-blauw. De borst en onderkant van de staart goudachtig geel.Voorhoofd en kruin groenachtig blauw. Zwarte kraag onder het gezicht.
Naakte witte wangen omrand door wat kleine zwarte veertjes. Ogen geel, snavel zwart.

Onze blauwgele ara is een man en is het middelpunt van onze papegaaien familie. Trots toornt hij bovenop de kooi als hij eruit is. Grote maatjes is hij met de oranjekuif kaketoe.
Beide zijn op dezelfde dag bij ons gekomen en zijn vrienden voor het leven. Een mooi gezicht is het als je ziet hoe ze elkaar wassen en knuffelen.
Voor de ara hebben wij een grote kooi waarin hij volop kan klimmen en spelen. Wij hebben er enkele speeltjes in gehangen waarmee hij erg druk is. Zelfs als hij de kooi uit mag heeft hij daar niet altijd zin in. Een groot succes is een speeltje bestaande uit 3 middelgrote ringen in drie verschillende kleuren. Hij haalt hier vele acrobatische toeren mee uit waarin hij, in zijn enthousiasme, zijn stemgeluid mee laat gaan.
Slapen of uitrusten doet hij het liefst op zijn schommel. De speciale slijpsteen op de schommel waar hij op zit zorgt ervoor dat zijn nagels nooit te scherp worden.
Zijn gevarieerde menu bestaat uit een bak verse groente en fruit, pellets met gemengde zaden waar zo min mogelijk zonnepitten en geen pinda's inzitten. Grit en eivoer completeren het geheel. Natuurlijk mag elke dag vers water niet ontbreken.
Als traktatie krijgt hij zo af en toe een snoepstok van ons en regelmatig walnoten.
Leuke speelmaterialen zijn (wilgen)takken en dennenappels.

Ons kweekkoppel blauwgele-ara's is gehuisvest bij Aursil papegaaien.

Oranjekuif kaketoe (Cacatua sulphurea citrinocristata) :
De oranjekuif kaketoe komt oorspronkelijk van het eiland Sumba bij Indonesië.
Helaas zijn er in het wild nog maar weinig exemplaren van deze kaketoesoort te vinden. De oranjekuif kaketoe is sinds begin dit jaar op de CITES lijst appendix I geplaatst daar er nog ongeveer slechts 600 van deze vogels in het wild leven. Het is een kleine witte kaketoe met oranje wangen en een gelige tint aan de onderkant van de vleugels en staart. Opvallend is zijn oranjekuif die hij opzet bij angst en bij opwinding.
Ze leven aan de randen van het oerwoud en voeden zich met noten, bessen, fruit en zij doen zich ook tegoed aan bloesems.


Onze oranjekuif kaketoe heeft een gezellige kooi waar hij lekker zijn gang in kan gaan. Ook dit is een vogel van het mannelijke geslacht. In zijn kooi hebben wij ook speeltje aangebracht waar hij veel plezier aan beleefd. Ook de krant lezen cq mee spelen is een grote hobby voor hem. Ook hij is gecharmeerd van een zelfde soort schommel als die van de blauw gele ara. Als hij uit de kooi is kun je hem vinden bij de ara of bij ons zelf. Hij is erg aan zijn verzorger gehecht en is eigenlijk niet weg te krijgen als hij bij je is. We noemen hem wel eens een boemerang: je zet hem op de klimboom maar binnen een minuut is hij weer terug. Kusjes geven kan hij als de beste en een beroep als tandarts kan best voor hem weggelegd zijn. Zichzelf buiten de kooi vermaken is toch wel heel moeilijk; maar goed dat de ara er is om met hem te spelen. Een heel groot plezier doe je deze oranjekuif kaketoe met een douche.
Zet hem in de badkamer onder de douche en je hebt er geen kind aan.
Ook zijn menu proberen we zo gevarieerd mogelijk te houden. Dagelijks vers water is een vereiste alsmede een bakje verse groente en fruit. Wij geven de oranjekuif kaketoe pellets met een vetarme zadenmengeling. Grit en eivoer completeren het geheel.
Ook hij krijgt als traktatie zo af en toe een snoepstok en regelmatig walnoten. (wilgen)takken zijn ook leuk speelmateriaal.

Ons koppel oranjekuiif-kaketoes hebben een mooie ruimte in huis die wij omgedoopt hebben tot een tropische vogelkamer. Samen met enkele andere koppels (edels en rosé kaketoes) vermaken ze zich samen prima.

Edelpapegaai (Eclectus roratus roratus):
Van de edelpapegaai zijn tien ondersoorten van bekend waaronder de Nieuw Guinea, de Halmahera, en de Solomon edelpapegaai een van de bekendste zijn. Onze Nieuw Guinea edels komen voor op Nieuw Guinea en op een reeks eilanden, inclusief Buru en Ceram ten westen van Nieuw Guinea. Ze nestelen zich in holen en erg hoge bomen. Ze voeden zich met fruit, zaden, noten, bessen, bladknoppen, bloesems en nectar.
Verschillen in de ondersoorten zijn moeilijk te zien; een opvallend verschil is de geel/goudkleurige band die een halmaherapapegaai onderaan de staart heeft.
Er zijn grote verschillen tussen man en pop. Hun grote snavels, één oranje met rood en eentje met zwart. De vogel met de opvallende groene veren is de man. De vogel met de paarse borst, de dieprode kleur op de kop, lichaam en op de staart is de pop.
Als de zon op hun veren schijnt laten ze een pracht zien wat moeilijk onder woorden te brengen is en nog moeilijker te vinden is bij andere vogels.

Een van onze edelkoppels is Paris en Bo. Paris is al wat langer bij ons en we hebben voor hem een partner gezocht wat Bo is geworden.  Paris is een lachwekkend mannetje en zeer levendig van aard. Hij moet gedacht hebben dat de wereld nooit groot genoeg is om alles te ontdekken en mee te beleven. We noemen hem voor de gein ons ADHD edeltje. Hij zorgt nogal eens voor een aantal komische situaties als ze allen uit de kooi zijn. Bo is van dezelfde leeftijd en als koppeltje klikt het perfect.
Samen zijn ze heel ondernemend als ze uit de kooi zijn en vertroetelen ze elkaar wanneer ze weer terug in de kooi zijn.
Het menu bestaat voor een groot deel uit dezelfde ingrediënten als voor onze overige vogels met uitzondering van het soort pellet wat we de edels geven. Deze pellets hebben een hoog fructose gehalte wat voor edelpapegaaien noodzakelijk is.Dagelijks vers water is een vereiste alsmede een bakje verse groente en fruit. In het eivoer zitten insecten verwerkt en naast de zaden geven we een klein beetje grit. Als extra krijgen ze dagelijks over het fruit een theelepeltje stuifmeel poeder. Voor nectar etende vogels is dit een heel gezond supplement aan hun voeding en doet wonderen voor hun verenpak.

Rosé kaketoe (Eolophus roseicapillus roseicapillus ) :
De rosé kaketoe is de meest verspreide papegaaiensoort in Australië. Zij leven daar in grote groepen in open bossen of bij oasen. Zij slapen in bomen en zijn overdag voornamelijk bezig met het vergaren van voedsel wat bestaat uit zaden en vruchten. Deze kaketoe is een opvallende verschijning . De veren zijn aan de onderzijde roze, rond de nek wat dieper rood. Vleugels, rug en staart lichtgrijs. De veren op het voorhoofd en de aan de voorkant breed aangezette kuif zijn onderaan roodachtig, worden verderop lichter en het bovenste deel is wit.


Een koppel rosé kaketoes zitten in een buiten volière en zijn ware tuinlieden. Geen een volière ziet er zo schoon en netjes uit als die van hen en daar hoeven wij zelf bijna niets aan te doen. Ons ander koppel zit in een binnen volière in een speciale tropisch aangeklede vogelkamer en ook hun zijn ware tuinlieden. Het verschil is dat het ene koppel buiten gaat tuinieren in het zand en het koppel binnen een prachtige tuin van kranten dagelijks maakt. Intussen hebben we de kranten vervangen door zand. Het zijn allen rustige vogels die zichzelf prima vermaken. Het enige tijdstip waarop je ze hoort is even 's morgens vroeg , bij zonsopgang, en rond het einde van de middag, bij zonsondergang. Het menu moet beslist vetarm zijn. Dagelijks vers water is een vereiste alsmede een bakje verse groente en fruit. Wij geven de rosé kaketoes ook  pellets. Het is dezelfde pellet met zaadmengeling als die van de oranjekuif kaketoe. Grit en eivoer completeren het geheel. Ze hebben de beschikking over een waterbad maar maken daar weinig gebruik van. Wel kunnen ze echt genieten van een waternevel die we via een plantenspuit op ze neer laten dalen. Dan komen ze in hun volle pracht uit.

Grijze roodstaart papegaai (Psittacus erithacus erithacus):
Grijze roodstaart papegaaien leven in het oerwoud van Afrika , van Ivoorkust tot Angola en centraal Kongo, waarbij de voorkeur uitgaat naar hoge bomen aan de randen van de wouden.
Onder de inlandse bevolking zijn ze niet altijd even populair omdat ze in grote groepen, nog wel eens grote schade aan willen richten aan de maïsvelden van de plaatselijke bevolking. Als broedgelegenheid maken ze gebruik van holten in hoge bomen. Hun voeding bestaat overwegend uit vruchten en zaden. Zij hebben een lei- tot lichtgrijze kleur. De kop- en halsveren zijn witachtig grijs, de meeste met donkere randjes. Ook de oogring is witachtig grijs. De stuitveren zijn duidelijk lichter grijs dan de rugveren. De staartveren zijn helrood, de snavel zwart. Deze beschrijving geldt voor de Kongo grijze roodstaart. Een ondersoort is de Timney grijze roodstaart. Deze is kleiner dan de Kongo en is donkerder van kleur. Hun staarten kleuren donkerbruin en hun bovensnavel is lichter van kleur als die van de Kongo.

Ons onze koppel grijze roodstaart papegaaien zijn wat schuw maar ondernemend . Het  koppels zit in de vogelkamer binnenshuis.
Regelmatig moeten we de stokken vervangen omdat ze zich er weer helemaal doorheen geknaagd hebben. Ze zijn hier erg fanatiek in. Ondanks dat ze wat schuw zijn laten ze mooie fluitconcerten horen.
Hun voeding bestaat uit een bak verse groente en fruit. Wij geven de grijze roodstaarten ook pellets. Dit vullen we aan met extra kalk in het drinkwater. Daarnaast krijgen zij ook een bakje met zaden waar zo min mogelijk zonnepitten en geen pinda's inzitten. Grit en eivoer en water completeren het geheel.


Nieuw Guinea edelpapegaai (Eclectus roratus polychloros):
Geen paar vogels oogt zo mooi als een koppel edelpapegaaien. Zet een koppel naast elkaar en vergelijk de grote verschillen tussen man en pop. Hun grote snavels, één oranje met rood en eentje met zwart. De vogel met de opvallende groene veren is de man. De vogel met de paarse borst, de dieprode kleur op de kop, lichaam en op de staart is de pop.
Als de zon op hun veren schijnt laten ze een pracht zien wat moeilijk onder woorden te brengen is en nog moeilijker te vinden is bij andere vogels. Er zijn in totaal tien ondersoorten . Ons koppel is de Nieuw Guinea edelpapegaai.
De Nieuw Guinea komt voor op Nieuw Guinea en op enkele omliggende eilanden. Ze nestelen zich in holen en erg hoge bomen. Ze voeden zich met fruit, zaden, noten, bessen, bladknoppen, bloesems en nectar.


Ons koppel Nieuw Guinea edelpapegaaien , Aragorn en Arwen, prachtige exemplaren om te zien, vermaken zich in een grote kooi op een speciaal ingerichte kamer voorzien van diverse tropische planten. Ze hebben het er goed naar hun zin en dat kunnen we horen ook. Als ze van al het gespeel moe worden dan zitten ze gebroederlijk naast elkaar in te dutten of met elkaar te knuffelen. Ze zijn erg aan elkaar gehecht en maken geen ruzie met elkaar.
Het menu bestaat voor een groot deel uit dezelfde ingrediënten als voor onze overige vogels met uitzondering van het soort pellet wat we de edels geven. Deze pellets hebben een hoog fructose gehalte wat voor edelpapegaaien noodzakelijk is.Dagelijks vers water is een vereiste alsmede een bakje verse groente en fruit. In het eivoer zitten insecten verwerkt en naast de zaden geven we een klein beetje grit. Als extra krijgen ze dagelijks over het fruit een theelepeltje stuifmeel poeder. Voor nectar etende vogels is dit een heel gezond supplement aan hun voeding en doet wonderen voor hun verenpak.

Groenvleugel ara (Ara chloroptera):
Het leefgebied van de groenvleugel ara in het wild is gelegen in Midden- en Zuid-Amerika, te weten Noord-en Oost-Bolivia, Brazilië, Noord en Oost Columbia, het noorden van Argentinië en noordelijk en oostelijk Suriname. De lengte van de groenvleugel ara is bijna gelijk aan die van de hyacint ara. De groenvleugel ara is hoofdzakelijk rood van kleur met groene en blauwe strepen op de vleugels. Hun oogpupil heeft een licht gele kleur en de iris van het oog is groen.
De belangrijkste bedreigingen voor de groenvleugel ara worden veroorzaakt door de mensheid. Voornamelijk de illegale vogelhandel en verwoesting van de leefomgeving maakt het de groenvleugel ara steeds moeilijker om voldoende voedsel- en nestplaatsen te vinden.
Ze leven in groepen en bij zonsopkomst vliegen ze van hun gemeenschappelijke slaapplaats naar de voedselgebieden in het bos. Ze eten voornamelijk bladeren, noten en vruchten.
De groenvleugel ara broedt in holtes van grote bomen.

Ons koppel groenvleugel ara is een rustig stel dat heel relaxt in hun volière zit. Ze maken weinig kabaal maar houden zich goed bezig met diverse takken en speelgoed dat in hun volière hangt.
Dagelijks kunnen we in de volière ofwel een tak ofwel een speelgoedje vervangen wat door hun gesloopt is. Ze zijn dol op walnoten en andere noten. Ze worden dan ook direct verorberd.
Hun menu bestaat uit een bak verse groente en fruit, pellets met een zadenmengeling waar zo min mogelijk zonnepitten en geen pinda's inzitten. Grit en eivoer completeren het geheel. Natuurlijk mag elke dag vers water, diverse noten en een beetje universeel voer niet ontbreken. Als traktatie krijgen zij zo af en toe een snoepstok van ons en wilgentakken om mee te spelen.

Een jonge groenvleugel-ara, een pop, dochter van ons kweekkoppel groenvleugels hebben we als huiskamervogel bij de blauwgele ara en de oranjekuif kaketoe geplaatst. samen zorgen zij voor een hele vrolijke boel in onze huiskamer.

Geelvleugel ara (Ara macao):
Deze prachtige, grote papegaai met zijn onmiskenbare kleuren (overwegend rood, stuit en vleugelpunten blauw, geel vlak op elke vleugel) komt voor in de regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika tot midden Brazilië. Het zijn echte boombewoners die voorkomen in regenwouden, open bosland en savannes met bomen tot 1000 meter hoogte. Ze leven vooral in paren of kleine groepen tot 30 vogels. Alleen op de bekende kleiwanden waarvan ze eten komen soms groepen van meer dan 100 vogels voor. Ze zijn daar vaak te vinden samen met groenvleugelara's en blauwgele-ara's. Van deze drie soorten is de geelvleugelara altijd het minst talrijke. De lengte van de geelvleugel is ca. 85 tot 90 cm. Het gewicht is ongeveer 900 gram. Ze behoren dus tot de grote ara soorten. De geelvleugelara is een Cites I vogel, dit houdt in dat ze in hun natuurlijk gebied tot de bedreigde soorten horen. Ook deze ara heeft veel te lijden onder illegale houtkap en vangst. De noordelijke geelvleugelara heeft het moeilijker dan de zuidelijkegeelvleugelara die meer geel in zijn verenpak heeft. Hij heeft een veel breder verspreidingsgebied dan de noordelijkegeelvleugelara. Hierdoor komt hij niet direct in gevaar, hoewel hij in sommige gebieden helaas ook al niet meer voorkomt. Geelvleugelara's hebben net als andere papegaaien een grote sterke snavel, zodat ze vruchten en noten kunnen eten die nog niet rijp zijn. Dat geeft ze een voordeel boven andere diersoorten zoals fruitetende vogels en apen die de zelfde vruchten en noten eten, maar dan rijp.
Ons koppel geelvleugel ara's hebben net als ons koppel groenvleugel ara's een ruime volière van 4 x 2 x 2 meter in de garage bij ons thuis. We hebben ze grootgebracht in onze huiskamer en toen ze oud genoeg waren hebben ze de huidige ruimte gekregen. Ze kunnen zich er prima in vermaken en vliegen. Ook bij hun moeten de takken en touwen regelmatig verwisseld worden. net als bij de andere ara's zijn de walnoten niet aan te slepen. Hun menu bestaat uit een bak verse groente en fruit, pellets met een zaadmengeling, noten, grit en eivoer. Natuurlijk ontbreekt het verse water niet. Als traktatie krijgen zij zo af en toe een snoepstok en diverse takken om mee te spelen.

Ara severa (Severe  Macaw):

De ara severa wordt ook wel dwergara genoemd, met z'n 45 cm. is het een van de kleinere arasoorten. Hij komt voor in het noordelijke deel van zuid-Amerika. Van oorsprong is deze ara een bosbewoner, maar tegenwoordig leeft hij ook op en om landerijen en plantages. Hij is gek op de vruchten van de oliepalm, de zogenaamde palmnoten.Verder eet hij zaden, bessen en ander fruit, bloemen en bloemknoppen en jonge scheuten van allerlei planten. Ara's zijn zeer monogaam, ze vormen paren voor het leven. Zelfs als ze in groepen vliegen, blijven de koppels vlak bij elkaar. In de vlucht houden ze dan contact door elkaar regelmatig met de vleugeltips aan te raken. Ara severa's zijn als vele ara's holenbroeders, ze broeden in holtes, vaak in palmbomen. Per nest kunnen ze 3 tot 4 jongen krijgen, die ze zo'n 70 dagen in het nestblok verzorgen. Als de jongen uitvliegen, zitten ze al bijna compleet in de veren. Ook daarna blijven de ouders ze nog ruim een maand zeer actief voeren en verzorgen.

Ons koppel ara severa's hebben naast de groenvleugel- en de geelvleugel ara's een eigen volière in de garage. Qua geluid doen ze niet onder voor de groenvleugel- en geelvleugel ara's. Door de grote ruimte die ze tot hun beschikking hebben zullen ze zich met al die takken niet vervelen. Hun menu bestaat uit een grote bak met groente en fruit. Pellets met een goede zaadmengeling en verse noten maakt hun menu helemaal compleet. Hieraan wordt vers water, grit en eivoer aan toegevoegd. Als traktatie krijgen ze zo af en toe een snoepstok en verse takken.

 

Laatst geupdate op ( Thursday 29 May 2014 )
 
Template
Template Template Template
Kijk ook eens op ons forum!



Template Template