Template
Template Template
Template Sunday 28 May 2023 Template
 
Template
Papegaaien ziekte PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Frank Eindhoven   
Wednesday 10 October 2007
De Papegaaien Ziekte Papegaaienziekte is een bacteriële ziekte, veroorzaakt door een zeer kleine bacterie (chlamydophila psittaci). De ziekte wordt ook wel psittacose of chlamydopse genoemd (en in het engels parrot fever). Grasparkieten zijn meestal de boosdoener van deze ziekte, de grasparkiet kan namelijk drager zijn zonder zelf ziek te zijn. Hij kan zelfs bij een aantal onderzoeken afwisselend positief en negatief reageren, hij moet ook een aantal keren negatief uit het onderzoek komen om het predikaat negatief te verkrijgen. Na besmetting van de bacterie duurt het gemiddeld 6 weken (42 dagen of soms zelfs langer) voordat vogels ziek worden. Daarentegen kunnen ze al enkele dagen na besmetting beginnen met het uitscheiden, en tonen zich dan niet ziek. De besmetting voor de omgeving is zowel voor de grasparkiet als voor de papegaai hetzelfde met dit verschil dat de grasparkiet mede grasparkieten en mede mensen kan besmetten waarbij de mensen ziekteverschijnselen zullen vertonen maar de besmette grasparkieten vrolijk als drager verder door het leven gaan zonder dat er uiterlijk iets te zien is. Het verdient onder alle omstandigheden aanbeveling als u met klachten naar uw huisarts gaat, te vermelden dat u vogels heeft. Een gericht onderzoek kan dan uitwijzen of dit iets met de vogels te maken heeft. Mensen worden - na besmet te zijn - over het algemeen 10 dagen na besmetting ziek en krijgen verschijnselen van griep en longontsteking met hoge koorts. Overigens komt papegaaienziekte over de gehele wereld voor bij zeer veel soorten vogels, ook bij buitenvogels, denk hieraan als er eens iemand met een zieke duif of andere vogel bij u op de stoep staat.
De kenmerken:
De papegaai, is verminderd actief, suft, en slaapt heel veel, daarbij eet en drinkt hij niet of nauwelijks meer en gaat bolzitten. Dat is een van de belangrijkste redenen waarom vogels uiteindelijk zullen sterven, omdat ze te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen. Een van de meer specifieke verschijnselen is het geel verkleuren van de uraten (dus van de "witte"vlag en niet van de ontlasting: die wordt ook vaak groener, maar dat is het gevolg van niet eten waardoor de gal - die bij het voer wordt gemengd om te verteren - in verhouding een groter deel van de ontlasting uit gaat maken en daardoor meer overheerst), omdat de bacterie een heftige leverontsteking geeft.
Vogels kunnen getest worden op het dragen van deze bacterie middels een uitstrijkje van oogslijmvlies, keelholte en cloaca. Papegaaien ziekte is op dit moment zeer goed te behandelen, zowel voor mens en dier. Voor de juiste methode voor uw papegaai kan uw dierenarts u informeren. Met dank aan Yvonne van Zeeland, aankomend vogelspecialiste aan de Faculteit Diergeneeskunde Universiteit te Utrecht
Laatst geupdate op ( Friday 15 February 2008 )
 
< Vorige   Volgende >
Template
Template Template Template
Kijk ook eens op ons forum!Template Template