Template
Template Template
Template Saturday 27 April 2024 Template
 
Template
Bezoek aan een arakweker PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Frank Eindhoven   
Tuesday 29 July 2008
Zaterdagochtend 20-10-2007 al vroeg (voor mij dan) kwam Erwin (fotograaf) me ophalen om op bezoek te gaan bij Jan en Francis Kuipers, al jaren gepassioneerde arakwekers. Het was heerlijk weer voor de tijd van jaar en we gingen vol goede moed op pad.
Erwin had een routeplanner bij zich dus konden we onbezorgd op pad gaan, helaas waren de batterijen bijna leeg dus vlak bij ons doel zou hij hem pas aandoen.
© Hawkeye_nl


Aangezien volgens Erwin Baarlo vlak bij Veldhoven ligt heb ik met mijn auto koers gezet richting Eindhoven.
Vlak voor Eindhoven de routeplanner aangezet om rechtstreeks naar Baarlo te rijden.
Helaas bleek dit dorp boven Venlo te liggen en dit bezorgde ons toch een klein uurtje tijdverlies.
Aangekomen op de plaats van bestemming (volgens de planner dan) stonden we stil op een boerenpad zonder behuizing.
Goede raad is duur dus Jan maar gebeld alwaar zijn vrouw Francis ons feilloos naar de juiste plaats van bestemming leidde.
Leermoment voor mij was dan ook, vertrouw nooit op de apparaten en routekennis van Erwin.

We werden ontvangen met een bakje koffie en hadden gelijk zicht op 2 fraaie Buffon ara’s (Ara ambiqua) die in de serre in een nis waren ondergebracht.

© Hawkeye_nl


Deze zaten daar in quarantaine en waren de nieuwste aanwinst van de familie.
Na het 2de bakje koffie kregen we onze rondleiding.
Binnenshuis was er een kamer gereserveerd voor de broedmachines en couveuses. Ook zaten hier in een ruime kooi 2 jonge geelvleugel ara’s (Ara macao) van eigen kweek.
Jan en Francis kweken hoofdzakelijk op techniek, dwz alle eieren worden in de broedmachines uitgebroed. Om dit proces optimaal te laten verlopen zijn daar diverse machines voor nodig.
Opvallend was hoe professioneel het er allemaal uitzag.
Er lagen enkele eieren van de blauwgele ara’s (Ara ararauna) in de machines. Tijdens ons bezoek waren er nog geen jongen (Inmiddels zijn de eieren uitgekomen en de jongen ook al weer uitgevlogen).
Na een uitgebreide uitleg werden we meegenomen naar buiten om het grootste volièreblok te bewonderen. Het aanzicht hiervan werd opgesierd door een grote schildering met al de grote arasoorten.

© Hawkeye_nl


De buitenrennen waren relatief klein, maar dit werd gecompenseerd door de meer dan ruime binnenrennen. Jan legde ons uit dat door zijn ervaring met de oude volière tot deze opstelling is gekozen. De ara’s prefereren het om veelal binnen te zitten, alhoewel regenbuien worden wel door de vogels op prijs gesteld. En het geluid blijft op deze manier ook binnen de perken.
Eenmaal binnen zag alles er spik en span uit en waren de koppels allemaal goed te bewonderen. De collectie hier bestaat uit de grote arasoorten, te weten blauwgele- (Ara ararauna) geelvleugel- (Ara macao) groenvleugel- (Ara chloroptera) grote (Ara ambiqua) en kleine soldatenara’s (Ara militaris).
Alle volières zijn voorzien van een kaartje met de informatie over het betreffende koppel. Leuk om te vermelden is dat alle vogels ook allemaal gewoon namen hebben.
De trots die Jan uitstraalde was dan ook geheel terecht, als araliefhebbers konden Erwin en ik ons hart ophalen.
Hierna gingen we naar het hoogtepunt van de rondleiding het oude volièreblok met drie rennen, alleen de 1ste ren was bewoond, maar dan wel met vogels waar iedere liefhebber wel eens over droomt de hyacintara’s (Anodorhynchus hyacinthinus).
Dit koppel was één van de laatste die nog uit het wild zijn gekomen en zijn pas sinds een jaar in bezit. We werden getrakteerd op paringsgedrag, maar volgens Jan waren dit slechts schijnparingen.
Het nieuwste plan was nog in opbouw, een garagebox zou nog omgetoverd worden tot crèche voor de jonge vogels, die onder leiding van een volwassen ara daar gesocialiseerd zullen worden.
Het werd weer tijd voor een drankje en Erwin kon tijdens mijn interview met Jan naar hartenlust fotograferen.

© Hawkeye_nl


Het interview:

Wie zijn Jan en Francis van Kuipers?

Francis schrijft kookboeken en is naast ara’s gek op haar katten en kippen.
Jan is verkoper van software voor archivering en fotografeert professioneel voor de kookboeken van Francis.
Samen hebben ze 2 kinderen met belangstelling voornamelijk voor de computer.

© Hawkeye_nl


Wanneer is de interesse voor de kromsnavels ontstaan en welke soorten in het bijzonder?

De interesse is ontstaan bij Jan, die op vakantie in Thailand gefotografeerd werd met een aantal ara’s. Bij thuiskomst heeft Jan direct een tweetal ara’s gekocht: een blauwgele ara (Ara ararauna) en een groenvleugel ara (Ara chloroptera) van twaalf weken oud. Toen Jan en Francis elkaar leerden kennen bleek de interesse voor ara’s besmettelijk. Op volwassen leeftijd werden de ara’s helaas nogal herrieschoppers en werd besloten om er partners bij te zoeken. Sinds een jaar of twaalf is er dan ook aanvang gemaakt met het samenstellen van koppels en de aanschaf van andere koppels.

© Hawkeye_nl


Uit welk boek of op welke wijze ben je aan informatie gekomen over het kweken?

De beste en meeste informatie heb ik van een verkoper van broedmachines, die we helaas uit het oog verloren zijn. De techniek komt vooral uit “Parrot Incubation Procedure van Rick Jordan”.
Veel meer goede boeken zijn er helaas niet.

© Hawkeye_nl


Is er genoeg informatie te vinden voor de beginnende kwekers?

Op het internet tegenwoordig wel. En er zijn natuurlijk ook wel kwekers die ervaringen willen delen, alhoewel de meesten daar niet voor in zijn. Voor de rest is het toch veel zelf ondervinden.

© Hawkeye_nl


Wat zijn je ambities voor de toekomst?

Het opzetten van een aantal koppels Buffons (Ara ambiqua) (ondertussen al jonge vogels aangeschaft). Verder willen we graag goede resultaten boeken met de Hyacinten (Anodorhynchus hyacinthinus). Onze collectie is aardig compleet en we hopen daar in de toekomst verder profijt van te kunnen hebben.
Uitbreidingen met extra volières zit er verder niet in.

© Hawkeye_nl


Wat is je mooiste ervaring?

Voor ons is het kweken met ara’s vooral een hobby. Ik moet zeggen dat er daardoor heel veel mooie ervaringen zijn geweest. Het eerste ei, het eerste kuiken en vervolgens ook het uit het ei helpen van onze eerste jonge Hyacinth ara (Anodorhynchus hyacinthinus). Ook hebben we leuke contacten en vriendschappen opgebouwd met collega kwekers.

© Hawkeye_nl


Wat is je slechtste ervaring?

Teleurstellingen horen er natuurlijk ook bij. Voor ons is dat te maken met krijgen met mensen die alleen maar op winst uit zijn en daar alles voor opzij schuiven. Daarom vinden we het KKP ok zo belangrijk. Of zieke vogels kopen of vogels die op een andere manier niet in orde zijn. En heel specifiek: dat onze eerste jonge Hyacinth (Anodorhynchus hyacinthinus) na slechts één dag overleden is. Tot slot het feit dat je je bezittingen zo goed moet beveiligen tegenwoordig.

© Hawkeye_nl


Heb je nog tips voor beginnende kwekers?

Het toverwoord is geduld.
Stel op je gemak koppels samen neem de tijd en dan komen de resultaten ook.
Natuurlijk hoef ik niet te wijzen op het belang van goede hygiëne: ziektes buiten de deur houden is heel belangrijk als je aan het opbouwen bent.
Probeer daarom koppels door uitwisseling met andere betrouwbare kwekers samen te stellen.

© Hawkeye_nl


Wat is de taak van Francis in het geheel?

Het kweken van ara’s is echt iets dat je met z’n tweeën moet doen. ’s Nachts om de twee uur voeren kan je aardig opbreken. Met z’n tweeën is het: gedeelde smart is halve smart. Francis is erg goed geworden in het schouwen van de eieren en het dagelijks beheer ervan. Het voeren van de kweekkoppels ligt door de weeks ook bij Francis.

© Hawkeye_nl


Mag ik jullie bedanken voor de gastvrijheid en de openlijkheid waarmee alles getoond is?

Dat mag en graag gedaan!

Kortom wij hebben van het bezoek en de gastvrijheid genoten en Erwin heeft zijn hart weer op kunnen halen met het fotograferen. Met een goed gevoel zijn we dan ook de veel kortere terugreis aangevangen.

© Hawkeye_nl



Door Frank Eindhoven.

© Hawkeye_nl

© Foto's Erwin Folkers

© Hawkeye_nl

Het is niet toegestaan deze tekst en/of foto's danwel delen hiervan zonder toestemming over te nemen en/of aan te passen.

Laatst geupdate op ( Tuesday 29 July 2008 )
 
< Vorige   Volgende >
Template
Template Template Template
Kijk ook eens op ons forum!



Template Template