Template
Template Template
Template Thursday 20 June 2019 Template
 
Template
FrAnCa's dagboek 21.04.2010 PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Frank Eindhoven   
Thursday 22 April 2010
Na een lange winterperiode begint het voorjaarszonnetje langzaam maar zeker door te breken. Hoewel de avonden en nachten nog fris kunnen zijn wordt het overdag steeds aangenamer qua temperatuur.
Het vrolijke voorjaarszonnetje heeft ook de broedstemming van de rosé kaketoes in de buitenvolière bevorderd. Eieren zijn er intussen ..... nu even afwachten hoe het gaat verlopen. Rosé kaketoes zijn echte donderstenen. Het zijn hele vrolijke papegaaien die overal een lolletje van maken, zelfs met hun eigen eieren. Ons oudste koppel heeft sinds 2007 geen jongen meer gehad en hebben in die periode ook enorm gevoetbalt met hun eieren. Na deze jarenlange pauze zijn wij ook erg blij dat er weer eindelijk eieren gelegd werden. Het jongste koppel heeft reeds één keer eerder, twee jaar geleden, twee jongen grootgebracht. Onze vreugde werd nog groter toen ook bleek dat dit koppel weer eieren ging leggen.
Vanwege het heftige voetbalspel van het oudste koppel in die tijd besloten we de eieren bij het jongste koppel te leggen omdat die de jongen wel netjes grootbracht. Aldus zo geschiet zo gedaan, het ei vervangen door een kunstei en het echte ei bij het jongste koppel gelegd. Het jonge koppel heeft hun eerste ei helaas vertrapt zodat we dit ei als verloren konden beschouwen. Maar geen nood, een nieuw ei werd gelegd. Het volgende ei van het ouderkoppel werd uit het blok gegooid omdat er een miniscuul klein gaatje in de eiereschaal zat.
Het gaatje dichtgeplakt en bij de jonge koppel erbij gelegd maar die vonden het schijnbaar niet naar hun zin want al snel werd het ei eruit gegooid. Tja, dan maar in de broedmachine, maar helaas later zal blijken dat het ei onbevrucht is. Intussen is de oudste pop in het blok blijven zitten en bij een snelle controle toen ze er even af was lag er nog steeds dat kunstei. Bij het jonge koppel is dan toch het eerste jong geboren maar helaas het heeft maar 1 dag geleefd ondanks dat het wel door de ouders gevoerd was. Hier bleef dus nog één ei over die bij het schouwen wel bevrucht leek. De volgende dagen die volgden was die oudere man altijd buiten in de voliere en werd hij fel naar mij toe als ik langs liep met de voerbakken. Aangezien de pop weer in het blok zat en er nu echt niet meer uitkwam heb ik ze maar even met rust gelaten. Ik herkende het serieuze gedrag van de man vanuit de periode dat ze wel jongen groot gebracht hebben en weet dan ook dat ik ze niet te veel moet storen. Mijn aandacht bleef even uitgaan naar het jonge koppel omdat het ei dat daar nu nog lag van het andere koppel zo langzamerhand uit moest gaan komen. Toen de pop het nest even verliet heb ik gelijk de nestcontrole uitgevoerd. En wat denk je, het gehele ei was weg; geen restje over !! Echte kanibalen dus. Dit koppel kunnen we dus ook niet echt vertrouwen en we weten nu dus zeker dat als er een tweede ronde gaat komen, al de eieren de broedmachine in gaan. De dagen gaan voorbij en nog altijd zit de oudste pop in het blok op het kunstei en de man bewaakt hun plek. Hij is altijd buiten en gaat voor zover we kunnen merken, niet het blok in. Opeens gaat de pop eindelijk het blok even uit om even uit te strekken en dan neem ik de kans om snel even de nestcontrole uit te voeren. En wat tref ik aan: 3 eieren en een kunstei, allen keurig bij elkaar en het lijkt wel met zorg ommant. Bij het jonge koppel lagen de eieren op diverse plaatsen.
Snel het blok weer gesloten en de pop is ook weer snel teruggegaan. Het jonge koppel is nu ook al aan de tweede ronde begonnen. Het ei heb ik er nu snel uitgehaald en in de broedmachine gelegd.
Al met al blijft het even afwachten hoe het met al de eieren gaat maar we houden jullie op de hoogte.

Ons edelkoppel Aragorn en Arwen hebben weer twee eieren gelegd en het koppel grijze roodstaarten hebben momenteel 1 ei. Onze groenvleugelara's hebben een pauze ingelast. Ze zijn wel druk bezig in en rondom het blok maar kunnen ook heel lang buiten spelen in hun volière.

De jonkies:
We hebben momenteel nog twee edelpoppen en een edelman zitten die nog een nieuw huisje zoeken. De edelpop en edelman gaan als koppel weg. De pop is geboren in oktober 2009 en de man rond de jaarwisseling. Allen zijn nu geheel zelfstandig, dus als er interesse is, laat het ons weten. Tot zover weer dit dagboek, tot de volgende keer.
 
< Vorige   Volgende >
Template
Template Template Template
Kijk ook eens op ons forum!Template Template